EN UA
@

Революція навичок

20 жовтня 2022
Революція навичок
Питання стрімкого, іноді революційного розвитку знань та навичок обговорювалось під час форуму «Навички для стійкості: чи готові ми до революції навичок?» ("Skills for Resilience: Are We Ready for a Skills Revolution?”), організованого UNIDO на базі платформи LKDF (The Learning and Knowledge Development Facility).

Форум об’єднав партнерів, експертів, спеціалістів із навчання та представників інших зацікавлених сторін із системи розвитку навичок, щоб зрозуміти, чому стійкість навичок стала ще більш важливою в умовах, що швидко змінюються.

Центральним питанням форуму було визначення навичок та знань, свого роду універсального набору, який дозволить всім заінтересованим сторонам (особистості, роботодавцю, експертним та фаховим організаціям, державним установам) відповідати умовам та викликам, які швидко змінюються.

Особливу увагу було приділено саме сфері професійної освіти як такої, що має  найбільш помітні зміни в організації навчання. Нові форми, засоби та інструменти дистанційної освіти, діджиталізація освітнього процесу, нові виклики, що ставить ринок праці до вчорашніх випускників, - все це потребує на увагу міжнародної спільноти. Особливо обговорювалися наскрізні (transversal) навички, набуття яких має відбуватися саме в системі професійної освіти. Не залишились поза увагою учасників питання підготовки та підвищення кваліфікації педагогічного складу,  оскільки зміна парадигми компетенцій та знань випускників закладів професійної освіти ставлять не високі вимоги до компетенцій педагогів. Від України участь у форумі взяв Родіон Колишко, директор Інституту професійних кваліфікацій.