EN UA
@

Розробляти реєстр кваліфікацій передчасно

29 липня 2020
Розробляти реєстр кваліфікацій передчасно

До прийняття профільного Закону України «Про Національну систему кваліфікацій» розроблення відповідних нормативних актів, які мають на меті врегулювання діяльності окремих елементів системи кваліфікацій є передчасним, вважають експерти Інституту професійних кваліфікацій.

Така думка стала реакцією на проект Постанови КМУ «Про затвердження Положення про Реєстр кваліфікацій», який був розміщений на сайті МОН.

Зокрема, врегулювання діяльності державного Реєстру, яким є Реєстр кваліфікацій, має відбуватися виключно на основі спеціального закону (такою є практика врегулювання аналогічних реєстрів, зокрема, Державного реєстру інвестиційних проектів, Реєстру морських портів України, Єдиного державного демографічного реєстру).

На думку Директора Інституту Родіона Колишка Реєстр кваліфікацій в обов’язковому порядку повинен містити єдину кодифікацію, яка б охоплювала щонайменше кодифікації кваліфікацій, трудових функцій і професійних стандартів. «Зазначена кодифікація, в ідеалі, має узгоджуватися з кодифікацією Європейської системи кваліфікацій ESCO, що при подальшій гармонізації систем кваліфікацій суттєво полегшить цей процес та зробить національні кваліфікації співставленими з європейськими аналогами».

Також в проекті Положення не завжди зрозуміло яка інформація про відповідні елементи системи кваліфікацій має міститися у Реєстрі. Зокрема, опис розділу Реєстру щодо кваліфікацій містить фрази «інформація, що міститься у затвердженому професійному стандарті та раніше внесена до Реєстру» та «інформація, що міститься у стандарті освіти, та/чи освітній програмі…». На думку експертів Інституту зазначений опис інформації є некоректним та таким, що не відображає основні параметри кодифікації кваліфікацій.

Загальною рекомендацією Інституту щодо проекту Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про Реєстр кваліфікацій» є пропозиція зняти його з розгляду, повернути розробнику до прийняття Закону України «Про Національну систему кваліфікацій».