EN UA
@

Децентралізація професійно-технічної освіти в Україні – поштовх до дій

06 грудня 2016
Децентралізація професійно-технічної освіти в Україні – поштовх до дій

6 грудня 2016 року у приміщенні Київського національного університету ім. Т. Шевченка експерти Європейського фонду освіти (European Training Foundation, ETF) представили проект "Зеленої книги" для спрямування обговорень на тему реформ та розвитку потенціалу, необхідних для побудови досконалої та привабливої системи професійної освіти в Україні  «Децентралізація професійно-технічної освіти в Україні – поштовх до дій».

Метою підготовки та презентації «Зеленої книги» експертами ETF разом з командою національних експертів було обговорення проблемних питань та пошук спільних відповідей з наступних ключових проблем:

  • Підходи багаторівневого управління та партнерства в системі ПТО: якою є модель децентралізації та якими є ролі та функції зацікавлених сторін системи ПТО в Україні?
  • Раціоналізація та оптимізація мереж та системи навчання ПТО.
  • Модель (моделі) фінансування для навчальних закладів ПТО: управління, фінансування та автономія.
  • Сприяння формуванню реалістичної моделі державно-приватного партнерства в галузі ПТО України.

Особливістю цього проекту є те, що «Зелена книга» є багатостороннім аналізом проблемного питання, яким в нашому випадку є управління системою ПТО в Україні.

Директор Інституту професійних кваліфікацій Р. Колишко відмітив безумовний позитив від підготовки такого документу. Разом з цим ним було зазначено, що Книзі бракує стратегічного бачення розвитку та функціонування системи професійно-технічної освіти. В умовах, коли нормативне поле, що регулює сферу освіти, є нестабільним та таким, що постійно змінюється, важко визначити належні механізми регулювання такою розгалуженою мережею та включення в ці процеси інших заінтересованих осіб.

Президент Інституту професійних кваліфікацій О. Мірошниченко також зупинився на цьому аспекті, наводячи приклад формування замовлення на підготовку професійних кадрів в регіональному аспекті.

В цілому презентація «Зеленої книги» була успішною, відбувся обмін професійними думками та коментаріями.

Презентація остаточного варіанту документу відбудеться на початку наступного року.

Матеріали засідання: