EN UA
@

Експерти обговорили можливості розроблення професійних стандартів у сфері державної служби

19 квітня 2018
Експерти обговорили можливості розроблення професійних стандартів у сфері державної служби

Під час проведення круглого столу «Професійні стандарти у сфері публічної служби», який було організовано Національним Агентством України з питань державної служби у партнерстві із Київською школою економіки та Інститутом професійних кваліфікацій, експерти обговорили доцільність і практичні можливості розроблення професійних стандартів для державної служби.

Говорячи про доцільність розроблення професійних стандартів, Голова НАДС Костянтин Ващенко зазначив, що «державна служба України має подавати всьому суспільству приклад як правильно і відповідно міжнародного досвіду визначити компетентність державного службовця і забезпечити відповідне навчання».

Аналізуючи можливу філософію формування професійних стандартів для сфери державної служби та їх можливу структуру, Родіон Колишко зазначив, що формування професійних стандартів не повинно відтворювати сьогоднішню кваліфікаційну структуру відповідних посад. «Професійний стандарт має чітко визначити трудові функції, описати трудові дії … та закласти основу для співставлення кваліфікацій державної служби з європейськими аналогами (зокрема, ESCO)».

Також Директор Інституту професійних кваліфікацій Родіон Колишко зосередився на практичних аспектах процесу розроблення професійних стандартів. Зокрема, на думку експерта, виконання окремих етапів процесу розроблення професійних стандартів, передбачених постановою КМУ України від 31 травня 2017 р. № 373, є доволі проблематичним, адже фізично бракує реєстру заявок на розроблення професійних стандартів, не запроваджено реєстр професійних стандартів.

Крім обговорення методичних і методологічних підходів до розроблення професійних стандартів у сфері державної служби НАДС виступило з ініціативою утворити робочу групу, діяльність якої має завершитися розробленням проектів відповідних професійних стандартів та їх реєстрація у встановленому порядку.